kruiskoppelingen

Mijn oordeel over kruiskoppelingen

Kruiskoppelingen zijn een belangrijk onderdeel van machines. Zoals bij de meeste onderdelen, merk je pas hoe belangrijk ze zijn, als er één stuk gaat. Niet dat dat vaak gebeurt bij goede kruiskoppelingen. Goede kruiskoppelingen zijn stevig en toch flexibel, en passen precies bij het doel waar ze voor aangeschaft zijn. Daarmee zorgen ze ervoor dat lagers minder slijtage ondervinden. En dat uw machines een lange levensduur zullen hebben. En dat is toch wat iedereen wil: machines die het lang volhouden. U wilt er liefst niet naar om hoeven kijken!

De juiste kruiskoppeling op de juiste plaats

De juiste kruiskoppeling voor je machine, daar draait het om. Letterlijk en figuurlijk. Hebt u niet helemaal de juiste koppeling te pakken, dan gaan de lagers minder goed draaien, en zal er eerder slijtage optreden.

Een cardankoppeling, oftewel kruiskoppeling, wordt gebruikt voor assen die niet op dezelfde lijn liggen. Zij maken gebruik van een zogenaamde cardanas om de verbinding tot stand te brengen.

Dat op deze vorm van koppeling nog sterkere krachten staan dan op andere koppelingen, ligt voor de hand. Het is daarom belangrijk, dat ze van een hoge kwaliteit staal gemaakt zijn, dat de glijvlakken binnen de koppeling sterk gehard zijn en praktisch spelingvrij gemonteerd.

De keuze voor een kruiskoppeling

Cardankoppelingen zijn er met naaldlagers en met glijlagers. De naaldlagers zijn voor toepassingen met hoge toerentallen, de glijlagers juist voor toepassingen met lage toerentallen. Ze zijn leverbaar in enkele uitvoeringen, maar ook in dubbele en uitschuifbare toepassingen, die wel drie meter kunnen overbruggen. De keus die u maakt luistert heel nauw, zoals u inmiddels wel begrepen zult hebben. De juiste keus kan de levensduur van de machine sterk positief beïnvloeden.

Advies bij de kruiskoppelingskeuze

Zorg daarom dat u een leverancier van koppelingen zoekt, die weet welke koppeling het beste is in uw situatie, en waarom. Liefst één, die u dat ook uit kan leggen. Zodat u ook weet waarom u een bepaald soort koppeling nodig hebt in uw machine.

Een goede leverancier heeft verstand van zaken op het gebied van koppelingen, en een breed assortiment op dit gebied. Of het nu gaat om cardankoppelingen of om koppelingen van een ander soort. Zodat hij altijd kan leveren, wat uw machine nodig heeft.

Mijn oordeel over kruiskoppelingen: het is vooral belangrijk de juiste koppeling op de juiste plaats te hebben. Zoek daarom een leverancier die u hier alles over kan vertellen en u het juiste advies kan geven!